Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας και τη μέτρηση της επισκεψιμότητάς της.
Μπορείτε να ρυθμίσετε τις επιλογές σας για τα cookies χρησιμοποιώντας τις καρτέλες στο αριστερό μέρος.
Περιήγηση στην Εύβοια
Βόρεια, κεντρικά ή νότια; Όποια πορεία κι αν διαλέξετε, η περιήγηση στην Εύβοια θα είναι απολαυστική. Στη βόρεια πλευρά του νησιού, θα βρείτε αμέτρητα πευκοδάση που ευωδιάζουν ρετσίνι, παλιά μοναστήρια, όπως η Γαλατάκη και ο Όσιος Δαβίδ, τον υπέροχο οικισμό της Λίμνης Ευβοίας, τους καταρράκτες της Δρυμώνας, την Αιδηψό. Στην Κεντρική Εύβοια, σας περιμένουν η Δίρφυς με τα αλπικά τοπία, οι μοναδικές παραλίες στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, η Ερέτρια, οι μεσαιωνικοί πύργοι στα Μεσσάπια και τα βυζαντινά ξωκλήσια στον Αυλώνα. Στη νότια πλευρά του νησιού, ανακαλύψτε τη γη των ανέμων με τα αινιγματικά «δρακόσπιτα» και την οροσειρά της Όχης, το μαγευτικό φαράγγι του Δημοσάρη, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ερέτριας και τα μεσαιωνικά κάστρα στο Αλιβέρι, τα Στύρα και την Κάρυστο.
Οι καλύτερες παραλίες της Εύβοιας
Στην Εύβοια, κάθε… στροφή «κρύβει» υπέροχες παραλίες. Στα βόρεια, ανακαλύψτε τις παραλίες Αιδηψού, Πολιτικών, Λιμνιώνα, Κάβου, Γρεγολίμανου και φυσικά την αγαπημένη των εκδρομέων, Αγία Άννα – Αγκάλη. Στην κεντρική Εύβοια, βρείτε την περίφημη Χιλιαδού, με οργιώδη βλάστηση, άμμο και βότσαλα σε κάθε σχήμα και μέγεθος, ακόμη και θαλασσινή σπηλιά για εξερεύνηση! Πήρε το όνομά της από το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας Χιλιαδούς, της «χιλιοστής που έκτισε η αυτοκράτειρα Θεοδώρα», σύμφωνα με την παράδοση. Επίσης, τη Μουρτερή, που τη λατρεύουν wind και kite surfers, την παραλία της Ερέτριας, τον Άγιο Μερκούριο, τον Κάλαμο και την Κορασίδα. Στα νότια, οι παραλίες των Νέων Στύρων, του Λιμνιώνα Στύρων, της Χρυσής Άμμου και η δημοφιλής Φηγιά σας καλωσορίζουν στα γαλαζοπράσινα νερά τους.
Διάσημα Ιαματικά Λουτρά
Φημισμένα από την αρχαιότητα χάρη στα μοναδικά συστατικά των νερών τους, τα λουτρά της Αιδηψού θεραπεύουν σώμα και ψυχή. Στη σειρά των αυτοκρατόρων και των Ρωμαίων στρατηγών που πέρασαν από εδώ, προσθέστε και τους επώνυμους -πρωθυπουργούς, λογοτέχνες, εφοπλιστές- του 19ου και 20ου αιώνα. Βυθιστείτε στα ιαματικά νερά, θαυμάστε το Thermae Sylla, το νεοκλασικό αριστούργημα γύρω από τον εντυπωσιακό του πύργο, και τα παλιά υδροθεραπευτήρια που είναι σχεδιασμένα από τον Τσίλερ, αναπνεύστε τη θαλασσινή αύρα και νιώστε ότι ξαναγεννιέστε!
Χαλκίδα, η πόλη των «τρελών νερών»
Είναι απόλυτα… ισορροπημένη, παρά το γεγονός ότι τα νερά κάτω από την παλιά γέφυρα της Χαλκίδας αλλάζουν φορά κάθε έξι ώρες. Αιτία γι’ αυτό, η έλξη που ασκεί η σελήνη και η διαφορά στάθμης ανάμεσα στον νότιο και τον βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο. Ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, ατέλειωτες βόλτες στην προκυμαία με τα καφέ και τα εστιατόρια, σημαντικά αξιοθέατα, όπως το Κόκκινο Σπίτι του 1884, το Σπίτι με τα αγάλματα, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Δημαρχείο με αρχιτεκτονική που φέρει στοιχεία μπαρόκ και ιταλικού εκλεκτικισμού, συνθέτουν την εικόνα της ηλιόλουστης πρωτεύουσας της Εύβοιας.
Μια γέφυρα… αξιοθέατο!
Έχει τη δύναμη να μαγνητίζει τον επισκέπτη. Η νέα υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας, που ενώνει το νησί της Εύβοιας με την υπόλοιπη Ελλάδα από το 1993, είναι ένα αριστούργημα – ειδικά το βράδυ που φωτίζεται εντυπωσιακά. Είναι κρεμαστή-καλωδιωτή, μήκους 694,5 μ. από τα οποία τα 215 αιωρούνται σε ύψος 35,5 μέτρων. Οι πυλώνες της φτάνουν σε ύψος 90 μ. και το οδόστρωμά της στηρίζεται σε 144 συρματόσχοινα. Θαυμάστε την από όλες τις πιθανές γωνίες, κυρίως καθώς την διασχίζετε!
Ατενίζοντας το Κάβο Ντόρο
Δέος είναι η πρώτη λέξη στη θέα ενός από τα δυσκολότερα περάσματα των ελληνικών θαλασσών. Όση άπνοια κι αν επικρατεί, ο Καφηρέας (Κάβο Ντόρο) έχει τα δικά του μποφόρ. Κάβο Ντόρο σημαίνει ακρωτήρι του χρυσού. Οι φήμες για βυζαντινά ναυάγια που «χαρίζουν» ακόμα στις γύρω ακτές φλουριά Κωσταντινάτα, δικαιολογούν απόλυτα την βενετσιάνικη ονομασία του. Στο ακρωτήρι αυτό, στις εσχατιές της νοτιοανατολικής Εύβοιας, θα φτάσετε από βατό χωματόδρομο 35 χλμ., που ξεκινά μετά τον Πλατανιστό – ενώ είναι προσβάσιμο και από τη θάλασσα με μισθωμένα πλοιάρια από την Κάρυστο.
Πηγή : https://www.discovergreece.com/el/central-greece/evia